Ako dobre predať nehnuteľnosť II.

14.11.2011 16:25


Plánujete sťahovanie, alebo sa potrebujete z nejakých iných dôvodov zbaviť svojho starého bytu, domu ?


Pripravte si pevné nervy, na vhodného kupca môžete čakať aj niekoľko mesiacov a suma, za ktorú sa vám podarí nehnuteľnosť predať, nemusi byť taká, akú si predstavujete. Napriek tomu však existujú drobnosti, ktoré nestoja veľa námahy či peňazí, a vaše šance na dobrú transakciu výrazne zvýšia.
Sedem zásad pre dobrý predaj bytu

1. Neprestreľte cenu
Pri rozhodovaní o výške sumy, ktorú chcete získať, by ste mali byť triezvi, dnes už na trhu nie je „eldorádo“ ako pred dvomi či tromi rokmi. Určite by ste sa nemali rozhodovať podľa toho, za koľko ste byt kúpili vy, ale podľa aktuálnej situácie. Je dobré zorientovať sa na internete – nezabudnite však, že mnohé ceny sú prestrelené a treba sa pripraviť, že reálne predáte za menej.
2. Poraďte sa s odborníkom
Bežný človek nepredáva byt každý rok, a preto je dobré poradiť sa s realitným agentom. Ten môže pomôcť s určením najvhodnejšej ceny či stratégie, makléri väčšinou majú aktuálne informácie o trhu z prvej ruky a môžu aj dohodiť záujemcov. Predaj cez sprostredkovateľa je určite bezpečnejší a hladší, na druhej strane však ukrojí z vašej sumy pokojne aj niekoľko tisíc eur. Rozhodnutie je na vás.
3. V ponuke neklamte
Ak svoju nehnuteľnosť v inzeráte príliš prechválite, rýchlejšiemu predaju to určite nepomôže. Záujemcov o kúpu sa možno ukáže viac, ale pravdepodobne ju nekúpia a odídu sklamaní, lebo hľadajú niečo iné. Ak máte byt v pôvodnom stave, napíšte to. Prilákate práve tých kupujúcich, ktorí chcú „nepopísanú tabuľu“ a plánujú prerobiť si byt podľa svojich predstáv.
4. Aktualizujte inzerát
V súčasnosti je bežné, že od podania ponuky po úspešnú transakciu uplynie aj niekoľko mesiacov. Dobrým nápadom je inzerát vždy po pár týždňoch stiahnuť a prípadne ho aktualizovať novými fotkami a podobne. Keď kupujúci vidí, že byt je v ponuke niekoľko mesiacov, môže začať váhať o jeho výhodnosti. Zároveň mu dáte do ruky silnejšie karty, čo sa týka vyjednávania o zľave z pôvodnej ceny.
5. Zatraktívnite byt, dom
S lokalitou a okolím veľa neurobíte, ale môžete trošku zatraktívniť byt. Najlepšie sú lacné riešenia, pri ktorých je vyššia pravdepodobnosť návratu investície. Dobrý nápad je vymaľovať steny a staré radiátory, ak viete svojpomocne položiť parkety, zrejme na novej podlahe pri predaji neprerobíte. Byt by mal byť čo najprázdnejší, príliš veľa nábytku ho totiž opticky zmenšuje.
6. Používajte bielu
Kupujúci určite ocenia interiér podľa najnovších trendov, treba však myslieť na to, že ľudia nemajú rovnaký vkus a vaša obľúbená vanilkovožltá či tropická modrá nemusí byť druhej strane po chuti. Preto, ak sa rozhodnete vymaľovať staré steny, zvoľte neutrálnu bielu. Tá byt okrem iného urobí na pocit svetlejším. Počas obhliadky namontujte do lámp radšej silnejšie žiarovky, alebo ju robte počas slnečného dňa.
7. Potešte kupujúceho nejakým bonusom
Musíte byť pripravení na to, že záujemca bude najmä v tejto dobe požadovať nejakú zľavu. Kupujúceho však potešia pozornosti navyše, ako napríklad zánovná skriňa či polička zadarmo. Dobrým nápadom je novému majiteľovi ponúknuť, že zaň zaplatíte vklad do katastra či prvé tri mesiace nájomného. Takéto ústupky často vyjdú lacnejšie ako zvyšovanie zľavy z pôvodnej ceny

Pánom sú kupujúci

Situácia na trhu sa v posledných dvoch rokoch radikálne zmenila a dnes sa už nemôže stať situácia, že byt je dve hodiny po uverejnení inzerátu predaný ešte za vyššiu cenu, akú majiteľ pýtal. Pánmi sú dnes kupujúci, ktorých je dnes málo, a tak im treba vyjsť čo najviac v ústrety. Tí si svoju pozíciu uvedomujú - ak chcete predať byt, musíte sa pripraviť na to, že budete hrať podľa ich pravidiel. Nedá sa však vyhovieť každému.

"V praxi sa stretávame s dvomi skupinami ľudí - klienti, ktorí vyhľadávajú nehnuteľnosti v pôvodnom stave, a klienti, ktorí po kúpe chcú nehnuteľnosť ihneď obývať. Prvá skupina vníma dispozičné riešenie bytu, možnosti prerobenia bytu spojením izieb na rozmerovo väčšie a tá druhá skupina klientov pozerá na stav bytu, rok rekonštrukcie, kvalitu použitého materiálu - obkladačky, dlažba, kuchynská linka, spotrebiče, kúpeľňová zostava nábytku, batérie a podobne,“ hovorí manažérka realitnej spoločnosti Columba Karin Zápalová.

Ako sa zhodujú odborníci, dnes je prakticky nemožné predať byt za pôvodnú cenu, pretože všetci kupujúci, vedomí si situácie na trhu, požadujú nejakú zľavu. Tá sa začína na tisíc eurách, pokojne však môže presiahnuť desať percent. Keďže ponuka prevyšuje dopyt, záujemcovia o nové bývanie sú pomerne nároční. Aj tak však existuje niekoľko spôsobov, ako záujemcov nakloniť ku kúpe.

Dajte niečo navyše
"Z mojej skúsenosti majú kupujúci vždy našponovaný rozpočet. Treba im dať dobrý pocit, že za svoje peniaze dostanú čo najviac,, záujemcom hneď na začiatku povedal, že z ceny je ochotný spustiť iba určitú sumu a ani o cent viac. Je však veľa možností, ako kupujúcich presvedčiť - napríklad vyjsť im v ústrety s termínmi, keď je byt voľný, či dať im niečo navyše. "Nechali sme im rám postele, nočný stolík a nejaké poličky v spálni. Celé nás to vyšlo menej ako sto eur, ale záujemcovia sa tešili, že to majú v jednej sérii, a hlavne zadarmo,“ vysvetľuje. Ak sa rozhodujete vymaľovať, radí vyhnúť sa výrazným farbám. "Tá, ktorá sa páči vám, nemusí byť po chuti kupujúcemu, a aj tak si to bude musieť premaľovať. Nič nepokazíte neutrálnou bielou,“ myslí si.

Každý predávajúci by sa mal riadiť základnými nepísanými pravidlami. "V prípade predaja bytu v pôvodnom stave je viac ako nevyhnutné nehnuteľnosť predávať prázdnu, bez zbytočného nábytku, ktorý opticky zmenšuje priestor,“ .

Predtým, než záujemcovia prídu, by ste si mali zabezpečiť dostatok času na vyčistenie priestorov, aj keď boli dlhšie neobývané. "Minimálne je potrebné vymaľovať a pred obhliadkou vyvetrať, aby byt pôsobil na klienta čisto,“ radí realitná odborníčka.

Skrášlenie môže vyjsť na pár stoviek eur no može priniesť tisice...

Chcete zvýšiť svoje šance na predaj? Lokalitu, okolie či stav spoločných priestorov neovplyvníte, ale byt môžete zatraktívniť aj dobre cielenými úpravami za pár stoviek eur. Alebo môžete využiť služby profesionálneho interiérového dizajnéra. Tie síce vyjdú o niečo drahšie, odborníci však sľubujú niekoľkonásobnú návratnosť.

 

Späť

Vymeň papiere za ZLATO...

VÝHODNÝ NAKUP ZLATA NA SPLÁTKY

LIVEGOOD USA

TOP BIZNIS , NOVINKA v EU, Ziskajte TOP POZICIU a zarábajte VIAC

  TOP MLM FIRMA 

      

aj popri zamestnaní 

kvalitné produkty

softmarketing

autoprogram AUDI

VIAC INFORMACIÍ

Kontakt

Ing. Jozef JANKAJ
Na vršku 8, Staré mesto, BRATISLAVA

0907 535 928

   E BOOK dozviete sa v ňom, čo odlišuje bežných ľudi a bohatých a ako sa  tým bohatým stať...


OCHRÁNA OSOBNÝCH ÚDAJOV

       REG. ČÍSLO 4082

Je málo povolaní kde aj bez vysokej školy môžeš dosiahnuť príjem nad 1 000 Eur. Práca v realitke to umožňuje- ale nie v každej realitke a nie pre každého. Zisti VIAC:

       JE OZAJ LUKRATIVNÁ 

PRÁCA REALITNÉHO MAKLÉRA/KY ?

peniaze, bankovky Eura v ruke

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČI A MYSLITE SI ŽE JE PRÍNOSNÝ-ZDIEĽAJTE HO PROSÍM. 

      ĎAKUJEM

 ŠTATISTIKA  TOPlist

 Ako si vybrať auto ?  tu najdete stovky      TESTOV AUT

  KATALÓG

Týmto Vás ako navštevnikov vebu informujem: Tento web využivá Cookies, analytiku a sledovanie bez ukládania osobných údajov a bez poskytovania osobných údajov 3. stráne...

Informácie o GDPR

INTERNET je miesto kde funguje viac ako ako 2 000 000 000 ľudí, Niektorí sa iba zabávajú, no iní ZARÁBAJÚ. Ak si v prvej skupine prejdi do druhej a zarábaj aj TY...

JustForex

Podnikaj s emailingom a užívajte si podnikanie z pláže. Urob si web a získavaj kontakty. Teraz:

NAJLEPŠÍ EMAILING AJ ZDARMA

dievča na pláži pri mori

Už v roku 2 000 som mal vyše 300 manažérov a fin. poradcov. Najlepší z nich zarábali aj cez 2 000 Eur...

Pomôžem aj Tebe vybudovať

ZLATÚ KARIÉRU

- zaškolenie ZDARMA

- bez potreby licencie NBS

- atraktívne odmeny a kariéra

- pasivný príjem nad  1 000 Eur 

+ ZLATÁ RENTA doživotne

  

 

  KATALÓG

Zaujímavé odkazy

  • 22.11.2011 12:02

    UPOZORNENIE

    Informácie na tejto stránke sú názory autora a nie su návodom pre konkrétne investicie.

    Obchodovanie s derivatmi a pakovými nástrojmi je rizikové. Pri každej finančnej transakcií alebo pri otvorení obchodného účtu si pozorne prečitajte podmienky a upozornenia.

peniaze, žena, muž, peňaženka

Až 80 % hádok v rodine, je kvôli peniazom. Máte pred výplatou väčšinou prázdne karty a peňaženku ? Jednoduchý návod ako to navždy vyriešiť...

Vlož dole svoj e mail a stiahni

E BOOK peniaze-riešenie

V dnešnej dobe už nemusiš mať účet v svojom meste a osobne tam chodiť. Banková pobočka je veľmi drahá zaležitosť. Preto Ti e-účet ponukne lepšie služby aj BANKOMATOVÚ KARTU...Peňaženka SKRIIL je obľubená a patrí medzi najbezpečnejšie 

bankové karty, webporadca.eu

 

Skrill, peňaženka

NAJLEPŠIA E PEŇAŽENKA

je bezpečná a rychlá,

mimo dosah exekutorov,

s kartou MASTERCARD ju akceptuje

v celom svete 35 000 000 obchodov

a 1 900 000 bankomatov.

 

  KATALÓG

CENA ZLATA bola v roku 2006 cca 400 USD, chceš čakať kým bude nad 4 000 USD za uncu (31g) ?

www.zlatopredaj.sk

Ak máš web alebo veľa kontaktov, potom je tu aj pre Teba 

 LUKRATIVNÉ AFFILIATE

bankovky -eura

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

Profesionalný vzhľad a ľahká obsluha. 

Všetko v Slovenčine a návod vo videu

       

© 2010 Všetky práva vyhradené. COPY - WEBPORADCA.EU KOPÍROVANIE IBA S UVEDENÍM ZDROJA, INAK ZǍKAZANÉ

Vytvorené službou Webnode