Čo može byť pričinou veľkého nárastu ceny zlata na predaj.

27.09.2011 12:51

Zlato je obmedzená komodita, ktorá roky plnila úlohu platidla a ma najväčšie predpoklady sa k tomu vratiť. O rok či dva to už môže vnimať väčšina ľudí no vtedy už bude na nákup neskoro lebo cena bude možno 5 alebo 10 x vyššia ako teraz. V pesimistickom prípade pri krachu papierových peňazí, kľudne aj 100 x. Že to nie sú nepodložené dohady svedčí aj nasledujúci článok:

Vlády kupujú zlato "Julian D. W. Phillips"


Donedávna boli venezuelské spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou zlata nútené predávať 50% svojej produkcie zlata do vládnych rezerv. Tento podiel sa minulý mesiac zvýšil na 100%, čo sprevádzalo znárodnenie ťažobného priemyslu prezidentom Chávezom. Tento krok umožňuje zabavenie aktív v  zahraničí patriacim Venezuele, vrátane všetkých zásob zlata. Aby sa tomu zabránilo, Chávez nariadil, že všetko zlato krajiny držané v zahraničných bezpečnostných schránkach  sa musí vrátiť do krajiny. Ide o 365 ton, čo je obrovské množstvo. Aj keď sa zdá, že rozhodnutie možno chápať len ako politický oportunizmus, bol to výborný investičný ťah. Na území Venezuely je 1000 a viac ton zlata, ktoré ak sa vyťažia, zvýšia rezervy zlata vo Venezuele na ešte vyššiu hodnotu než vo Švajčiarsku.
Ďalšie krajiny nasledujú

Venezuela je malá krajina, ktorej 95% exportu tvorí ropa. Krajina ju môže predať ktorejkoľvek krajine vrátane Číny ignorujúc všetky konzekvencie Západu. Krajina zároveň prechádza z eura, libry a amerického doláru na aktíva krajín BRIC. Týmto sa odpútava od dlhmi zaťaženého rozvinutého sveta s upadajúcim rastom a investuje do rastu a zlata. To ponecháva štátnym rezervám krajiny rastúce portfólio, ktorého cash flow je závislý na dojnej krave, rope. Malé krajiny môžu rozpoznať múdrosť venezuelských rezerv a môžu byť v pokušení nasledovať tento príklad.

V jednej z našich denných správ sme uviedli...

    Kazachstan, relatívne malý producent, oznámil, že jeho miestna produkcia zlata bude odkúpená štátom pre potreby štátnych rezerv.
    Dlho si myslíme, že Čína to robí viac-menej už niekoľko rokov. Miestna produkcia rastie každým rokom a v súčasnosti s viac ako 300 tonami je Čína jedným z najväčších producentov zlata.
    Rusko takisto už roky kupuje miestnu aj zahraničnú produkciu.

Uvedené tonáže nemusia mať  individuálne veľký vplyv na cenu zlata, avšak ak sa na to pozrieme kolektívne, javí sa to úplne inak. V tejto chvíli hovoríme o krajinách, v ktorých miestna produkcia prevyšuje 550 ton. Ak si zoberieme, že svetová produkcia zlata je približne 3 000 ton ročne, 550 ton je 18% ročnej produkcie zlata. Je to koniec príbehu? To nevie nikto, ale tento model môže byť pokušením pre všetky krajiny s produkciou zlata, ak sú ich štátne rezervy priveľmi závislé na klesajúcom americkom dolári.
Čo ďalej?

Niekto si môže myslieť, že kroky malých krajín sú konzistentné s politickou nepopularitou zainteresovaných krajín. Iný môže vnímať takéto kroky veľkých krajín len ako diverzifikáciu rezerv. Z hľadiska prezieravosti a zodpovednosti, takéto kroky zaručujú dobrý prílev zlata do rezerv za trhové ceny bez toho, aby cena zlata reagovala na každý nákup. Celkový efekt je jednoducho znížiť objem dodávok zlata pre svetový trh. Musíme si uvedomiť, že štyria uvedení producenti zlata zaznamenávajú každoročný nárast produkcie. Mnoho ďalších producentov však vníma pokles v produkcii zlata. To musí mať za dôsledok to, že percento produkcie zlata putujúceho priamo do štátnych rezerv narastá, zatiaľ čo množstvo dostupné pre narastajúci dopyt klesá.

Predstavme si, že by sa Austrália alebo Južná Afrika správali podobne. S rastúcou cenou zlata a klesajúcim dolárom, dáva zmysel zadržiavať zlato z miestnej produkcie. Predstavme si, že by Británia nepredala svoje zlato za najnižšie ceny za posledných takmer 35 rokov (275$) a držala by ho doteraz. Šesťnásobný nárast jeho hodnoty by bol vítaným vývojom v tejto ponurej ekonomickej dobe.

Je čím ďalej zložitejšie udávať dôvody, prečo krajiny produkujúce zlato ho by nemali zadržiavať a ešte zložitejšie je vysvetliť, prečo by ho mali predávať za americké doláre.
Podmienky nútia lídrov nasledovať

Budú nasledovať ďalšie krajiny? Myslíme si, že budú, ale netrúfneme si povedať kedy a ktoré. Pre centrálne banky ako aj pre politikov sú peniaze výhodnejšie. Zlato je spojené s monetárnou disciplínou a to je pre nich kliatba. Avšak sme si istí, že tam, kde centrálna banka bude vnímať, že krajina je závislá na tvrdých menách sveta, pokušenie môže byť príliš silné.

Dokonca aj USA a Kanada – ak by ich meny stratili význam a pozíciu v rámci globálnej ekonomiky – budú bezpochyby nasledovať tento trend. Kedy? Zmena určite nastane vtedy, ak sa čínsky juan stane globálnou menou rezerv, alebo keď producenti nafty budú pri platbách akceptovať väčšinu mien. Môže sa to tiež stať, ak stimulus pre tvorbu peňazí prekročí hranicu akceptovania u krajín s nadbytkom. Sme bližšie, ako by ste mysleli...

Zdroj: GoldForecaster               

   viac informácií o možnosti investovania do zlata Vám rad poskytnem osobne tel. 0907 535 928, 0915 967 280 alebo  jozefjankaj@gmail.com

 

viac článkov na www.financnytrh.com

Späť

Vymeň papiere za ZLATO...

VÝHODNÝ NAKUP ZLATA NA SPLÁTKY

LIVEGOOD USA

TOP BIZNIS , NOVINKA v EU, Ziskajte TOP POZICIU a zarábajte VIAC

  TOP MLM FIRMA 

      

aj popri zamestnaní 

kvalitné produkty

softmarketing

autoprogram AUDI

VIAC INFORMACIÍ

Kontakt

Ing. Jozef JANKAJ
Na vršku 8, Staré mesto, BRATISLAVA

0907 535 928

   E BOOK dozviete sa v ňom, čo odlišuje bežných ľudi a bohatých a ako sa  tým bohatým stať...


OCHRÁNA OSOBNÝCH ÚDAJOV

       REG. ČÍSLO 4082

Je málo povolaní kde aj bez vysokej školy môžeš dosiahnuť príjem nad 1 000 Eur. Práca v realitke to umožňuje- ale nie v každej realitke a nie pre každého. Zisti VIAC:

       JE OZAJ LUKRATIVNÁ 

PRÁCA REALITNÉHO MAKLÉRA/KY ?

peniaze, bankovky Eura v ruke

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČI A MYSLITE SI ŽE JE PRÍNOSNÝ-ZDIEĽAJTE HO PROSÍM. 

      ĎAKUJEM

 ŠTATISTIKA  TOPlist

 Ako si vybrať auto ?  tu najdete stovky      TESTOV AUT

  KATALÓG

Týmto Vás ako navštevnikov vebu informujem: Tento web využivá Cookies, analytiku a sledovanie bez ukládania osobných údajov a bez poskytovania osobných údajov 3. stráne...

Informácie o GDPR

INTERNET je miesto kde funguje viac ako ako 2 000 000 000 ľudí, Niektorí sa iba zabávajú, no iní ZARÁBAJÚ. Ak si v prvej skupine prejdi do druhej a zarábaj aj TY...

JustForex

Podnikaj s emailingom a užívajte si podnikanie z pláže. Urob si web a získavaj kontakty. Teraz:

NAJLEPŠÍ EMAILING AJ ZDARMA

dievča na pláži pri mori

Už v roku 2 000 som mal vyše 300 manažérov a fin. poradcov. Najlepší z nich zarábali aj cez 2 000 Eur...

Pomôžem aj Tebe vybudovať

ZLATÚ KARIÉRU

- zaškolenie ZDARMA

- bez potreby licencie NBS

- atraktívne odmeny a kariéra

- pasivný príjem nad  1 000 Eur 

+ ZLATÁ RENTA doživotne

  

 

  KATALÓG

Zaujímavé odkazy

  • 22.11.2011 12:02

    UPOZORNENIE

    Informácie na tejto stránke sú názory autora a nie su návodom pre konkrétne investicie.

    Obchodovanie s derivatmi a pakovými nástrojmi je rizikové. Pri každej finančnej transakcií alebo pri otvorení obchodného účtu si pozorne prečitajte podmienky a upozornenia.

peniaze, žena, muž, peňaženka

Až 80 % hádok v rodine, je kvôli peniazom. Máte pred výplatou väčšinou prázdne karty a peňaženku ? Jednoduchý návod ako to navždy vyriešiť...

Vlož dole svoj e mail a stiahni

E BOOK peniaze-riešenie

V dnešnej dobe už nemusiš mať účet v svojom meste a osobne tam chodiť. Banková pobočka je veľmi drahá zaležitosť. Preto Ti e-účet ponukne lepšie služby aj BANKOMATOVÚ KARTU...Peňaženka SKRIIL je obľubená a patrí medzi najbezpečnejšie 

bankové karty, webporadca.eu

 

Skrill, peňaženka

NAJLEPŠIA E PEŇAŽENKA

je bezpečná a rychlá,

mimo dosah exekutorov,

s kartou MASTERCARD ju akceptuje

v celom svete 35 000 000 obchodov

a 1 900 000 bankomatov.

 

  KATALÓG

CENA ZLATA bola v roku 2006 cca 400 USD, chceš čakať kým bude nad 4 000 USD za uncu (31g) ?

www.zlatopredaj.sk

Ak máš web alebo veľa kontaktov, potom je tu aj pre Teba 

 LUKRATIVNÉ AFFILIATE

bankovky -eura

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

Profesionalný vzhľad a ľahká obsluha. 

Všetko v Slovenčine a návod vo videu

       

© 2010 Všetky práva vyhradené. COPY - WEBPORADCA.EU KOPÍROVANIE IBA S UVEDENÍM ZDROJA, INAK ZǍKAZANÉ

Vytvorené službou Webnode