Čo nové v predaji zlata ?

18.08.2012 11:42

V 17. stor. W. Petty sformuloval teóriu pracovnej hodnoty, podľa ktorej hodnotu vytvára iba práca na získavanie drahých kovov, a ostatná práca len nepriamo. Je pozoruhodné, ako bolo vtedy ekonomické riadenie upnuté na zlato. Vtedy boli peniaze nielen kryté zlatom, ale tie novovytvorené aj hodnotou práce vynaloženej na ich získanie.  Zlato je plnohodnotný peniaz a to je fakt, ktorý sa nemení ani dnes v dobe fiat mien. Dnes nie sú peniaze kryté zlatom, a ak sú kryté prácou vynaloženou na ich získanie, tak nevidím rozdiel medzi päťstoeurovkou a päťeurovkou. Možno sú kryté objemom tovarov a služieb v národnom hospodárstve. To by bola pekná predstava, keby tlačiarenské stroje išli na dovolenku a pre zmenu 17 mil. nezamestnaných v eurozóne by išlo do práce. Sú kryté jedine nesplateným dlhom a prísľubom, že dlh bude splatený v mene v ktorej je denominovaný.

 

V histórii sa okrem viery v zlato, vytváral aj chronický sklon zo strany vlády k ignorácii toho, akú má zlato zázračnú moc. Všetci už poznáme niekoľko príbehov z minulosti o tom, ako sa vláda rozhodla uprednostniť dnešnú spotrebu pred budúcou a tak či onak si vytlačila zopár drobných, veď to vykryje pridaná hodnota v budúcnosti, nie? Tento typ hospodárskej politiky je vždy taký prvoplánový, a skôr či neskôr sa končí hyperifláciou a prechodom od nekrytých peňazí k reálnym hodnotám. To by so zlatom nemuselo mať nič spoločné, až na ten zázračný fakt, že práve zlato vzhľadom nato, ako je vnímané v spoločnosti vykoná zúčtovanie medzi nominálnymi a reálnymi hodnotami.

História sa neopakuje... Možno to si hovoria vladári, ktorí sa snažia tento ekonomický fakt igonorovať a idú cestou nezastaviteľného pančovania a riedenia monetárnej bázy. No história sa minimálne rýmuje a proces zúčtovania sa už začal! Dnes sme zvyknutý používať nominálne platidlo no v čase problémov a neistoty sa vynárajú v každom spomienky nato, ako si zlato vždy uchránilo svoju hodnotu. A práve preto dnešná hodnota zlata neodráža jeho šperkársky, či priemyselný význam, ale silu pravdivých bájok z minulosti.  Je  to tá najjednoduchšia obchodná stratégia.

Viac peňazí? - drahšie zlato! Nikoho nezaujíma či a kedy sa stimuly premietnu do ekonomiky, vždy sa to skončilo infláciou (alebo ešte horšie defláciou), žiadna zbytočná úvaha, kupujme zlato...

 

Ano, je známe,  že v čase neistoty sú bezpečné prístavy preplnené. Ale je potrebné si položiť otázku ako dlho to bude trvať? Čo sa skončí skôr? Lebo niečo sa skončiť musí. Buď:  Kríza? .... Euro?...Dolár?....Deficitné financovanie? .... Únia?

Odpoveď je jednoduchá: Euru sa zatiaľ bezpečne darí vytvárať si svoje krytie stále väčším dlhom. Cesta z krízy je zrejme vytvorenie eurozóny na celoeurópskej úrovni, takisto aj "Spojené štáty európske" a vlastne podporiť tým dôveryhodnosť eura vzájomnými prísľubmi medzi krajinami, že keď vy sa budete mať zle mi vám pomôžeme, mi to zaplatíme, aby sme sa mali všetci dobre. V USA sa to zatiaľ darí udržať, ale je otázne dokedy. Potom čo si uvarili finančnú krízu ktorá zatiaľ nedopadla na svoje druhé dno, zas len tlačia peniaze a dúfajú, že boh žehná Amerike. Keynes a Marx by si potom mohli ruky podať nad hrobom do ktorého by takto viedli Spojené Štáty Európske.

Určite by bolo rozumné prehodnotiť cestu deficitného financovania a skôr sa zamerať na prirodzenú mieru nezamestnanosti resp. plnú zamestnanosť. Ostatné už vybaví neviditeľná ruka trhu. Len práca vytvára novú hodnotu , nie nová likvidita použitá na nákup derivátov.

Dnes musia stačiť aj jednoduchšie sľuby, ako je euroval, či nákupy štátnych dlhopisov ECBčkou.... potom sa uvidí, veď ďalšie voľby to už nemusí byť naša starosť.

V prípade, že to takto pôjde ďalej tak na konci tunela určite nebude svetlo, ale zlatá tehlička ktorá v tej tme a chaose padne nejdenému nepripravenému občanovi na hlavu. Potom bude už neskoro ju dvíhať, zlato dokoná svoje zúčtovanie a vráti sa na cenu napríklad 100  za I oz., ako je vyrazené na rakúskej zlatej minci.

 

Na takýto scenár treba byť pripravený, a už včera bolo neskoro. Peter Schiff vo svojom mesačnom "Gold Letter" uviedol článok od Jeffa Clarka: Čo robiť keď sa inflácia vymkne kontrole. Jednoznačne treba byť pripravený nato, že hocičo bude mať vyššiu hodnotu ako peniaze. Vtedy je dobré mať svoje úspory v drahých kovoch, umeleckých dielach či nehnuteľnostiach. Najlepšie mať toľko nehnuteľností na hypotéku, ako sa len dá a potom ich zázračne splatiť jedným platom.

Zlato je v prípade hyperinflácie veľmi praktický nástroj ako sa uchrániť pred živorením. Koľko ho však treba mať aby sme dokázali prežiť chaotické obdobie hyperinflácie? Záleží to na mesačných výdavkoch jednotlivca preto tí, ktorí zarábajú minimum a myslia si, že jedna unca ich z biedy nevytrhne by sa mali znovu zamyslieť. Nasledujúca tabuľka ukazuje koľko uncí zlata je dobré mať v závislosti od výšky mesačných výdavkov a dĺžky trvania inflácie.

 

Podľa Jeffa Clarka, by priemerný človek s mesačnými výdavkami do 1000 dolárov potreboval nakúpiť približne v polovici augusta, keď sa cena pohybovala okolo 1600 dolárov,  7,5 unce zlata, aby mohol normálne fungovať počas ročného trvania vysokej inflácie.

Ale je to naozaj tak ? Je zlato taká jednoznačná investícia ? Budeme na tom tak zle, že ľudia budú stáť v radoch aby sa dostali k zlatu? Budeme kúriť s päťstoerovkami ? Nebude to tento krát inak? Nemôže vláda vydať nejakú direktívu, alebo tajne postaviť zlato mimo hru tak, aby to vyzeralo, že jeho cena je prirodzene nízka ?

Možno áno :D,  jedine žeby nie? Možno predsa je to tentoraz inak a nebude to tá istá pesnička o tom ako zlato vykoná zúčtovanie s fiat menou. Možno sa centrálny bankári rozhodnú akceptovať  reálne hodnoty a zabránia tak tomu, aby hodnota peňazí klesla na nulu.  Dá sa povedať, že niektoré kroky sa v tomto smere už začínajú objavovať.

  • V júli 2012 bol prijatý zákon o audite FEDu. Tento audit pravdepodobne nič nezmení, no ak prinesie transparentné informácie napríklad o objeme zlata, ktorý FED naozaj drží, môže to pomôcť pri odhalení, alebo zabránení manipulácie s cenou zlata.
  • Republikánska strana začala uvažovať o tom že zlatý štandard bude ich oficiálny politický postoj. Určite by to znamenalo dve veci: cena zlata by bola oveľa vyššie ako dnes a deficitné financovanie by malo priškrtený kohútik.

Koľko by stála unca zlata? Skúsme jednoduchý výpočet M2 vs. zlate rezervy. Oficiálne zlaté rezervy FEDu sú približne 8 tis. ton, a M2 sa pohybuje okolo 10 000 mld. USD, čo znamená že gram zlata by stál 1250 USD a I oz. približne 39 000 USD .

Myslím že zamestnanosť by bola 100%, lebo každý by išiel hľadať zlato...

  • 30. augusta 2012 vyšiel na stránke indiavision.com článok o tom, že Čína vraj vydá novú menu krytú zlatom a už sa nato pripravuje tavením zlata do 1 kilových tehličiek pre jednoduchšiu manipuláciu.                                                  Ak by krajina s takým významným podielom na svetovom obchode začala používať menu krytú zlatom, bol by koniec "currency war", určite by to znamenalo revolúciu vo svetovom peňažnom systéme. Prakticky by sa naplnilo proroctvo metaforicky vzaté o konci sveta 2012. Pokiaľ by sa tomu ostatné svetové meny neprispôsobili, ich hodnota voči novej čínskej mene by bola blízka nule.

 

Ťažko povedať ako to nakoniec všetko dopadne. Či sa budeme mať zajtra lepšie ako dnes, alebo môžeme byť radi a zajtra to bude už len horšie. V každom prípade, zlato nikdy nebude patriť medzi kovy čo sa nosia do zberných surovín a nejaká ta uncička či dve v prasiatku nikdy nie sú na škodu.

 

 

Zlato sa nachádza v krátkodobom rastovom kanály, potom čo sa mu podarilo preraziť nad klesajúci trojuholník na úrovni 1650,0. Momentálne sa nachádza 30 dolárov pod silnou rezistenciou 1760,0. V prípade, že dnešné FOMC potvrdí očakávané QE3 cena môže smerovať až k úrovni historických maxím. V opačnom prípade môže cena klesnúť k hladine 1630,0.

Za posledný mesiac cena zlata vzrástla o 140 dolárov, čo bolo taktiež podporované poklesom dolárového indexu za celé toto obdobie. Dolárový index sa momentálne obchoduje v spodnej časti trendového kanála naopak zlato vo vrchnej. Takže v prípade slabých fundamentov sa zlato bude obchodovať pod rúškom technickej analýzy, ktorá naznačuje korekciu.

 

Späť

Vymeň papiere za ZLATO...

VÝHODNÝ NAKUP ZLATA NA SPLÁTKY

LIVEGOOD USA

TOP BIZNIS , NOVINKA v EU, Ziskajte TOP POZICIU a zarábajte VIAC

  TOP MLM FIRMA 

      

aj popri zamestnaní 

kvalitné produkty

softmarketing

autoprogram AUDI

VIAC INFORMACIÍ

Kontakt

Ing. Jozef JANKAJ
Na vršku 8, Staré mesto, BRATISLAVA

0907 535 928

   E BOOK dozviete sa v ňom, čo odlišuje bežných ľudi a bohatých a ako sa  tým bohatým stať...


OCHRÁNA OSOBNÝCH ÚDAJOV

       REG. ČÍSLO 4082

Je málo povolaní kde aj bez vysokej školy môžeš dosiahnuť príjem nad 1 000 Eur. Práca v realitke to umožňuje- ale nie v každej realitke a nie pre každého. Zisti VIAC:

       JE OZAJ LUKRATIVNÁ 

PRÁCA REALITNÉHO MAKLÉRA/KY ?

peniaze, bankovky Eura v ruke

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČI A MYSLITE SI ŽE JE PRÍNOSNÝ-ZDIEĽAJTE HO PROSÍM. 

      ĎAKUJEM

 ŠTATISTIKA  TOPlist

 Ako si vybrať auto ?  tu najdete stovky      TESTOV AUT

  KATALÓG

Týmto Vás ako navštevnikov vebu informujem: Tento web využivá Cookies, analytiku a sledovanie bez ukládania osobných údajov a bez poskytovania osobných údajov 3. stráne...

Informácie o GDPR

INTERNET je miesto kde funguje viac ako ako 2 000 000 000 ľudí, Niektorí sa iba zabávajú, no iní ZARÁBAJÚ. Ak si v prvej skupine prejdi do druhej a zarábaj aj TY...

JustForex

Podnikaj s emailingom a užívajte si podnikanie z pláže. Urob si web a získavaj kontakty. Teraz:

NAJLEPŠÍ EMAILING AJ ZDARMA

dievča na pláži pri mori

Už v roku 2 000 som mal vyše 300 manažérov a fin. poradcov. Najlepší z nich zarábali aj cez 2 000 Eur...

Pomôžem aj Tebe vybudovať

ZLATÚ KARIÉRU

- zaškolenie ZDARMA

- bez potreby licencie NBS

- atraktívne odmeny a kariéra

- pasivný príjem nad  1 000 Eur 

+ ZLATÁ RENTA doživotne

  

 

  KATALÓG

Zaujímavé odkazy

  • 22.11.2011 12:02

    UPOZORNENIE

    Informácie na tejto stránke sú názory autora a nie su návodom pre konkrétne investicie.

    Obchodovanie s derivatmi a pakovými nástrojmi je rizikové. Pri každej finančnej transakcií alebo pri otvorení obchodného účtu si pozorne prečitajte podmienky a upozornenia.

peniaze, žena, muž, peňaženka

Až 80 % hádok v rodine, je kvôli peniazom. Máte pred výplatou väčšinou prázdne karty a peňaženku ? Jednoduchý návod ako to navždy vyriešiť...

Vlož dole svoj e mail a stiahni

E BOOK peniaze-riešenie

V dnešnej dobe už nemusiš mať účet v svojom meste a osobne tam chodiť. Banková pobočka je veľmi drahá zaležitosť. Preto Ti e-účet ponukne lepšie služby aj BANKOMATOVÚ KARTU...Peňaženka SKRIIL je obľubená a patrí medzi najbezpečnejšie 

bankové karty, webporadca.eu

 

Skrill, peňaženka

NAJLEPŠIA E PEŇAŽENKA

je bezpečná a rychlá,

mimo dosah exekutorov,

s kartou MASTERCARD ju akceptuje

v celom svete 35 000 000 obchodov

a 1 900 000 bankomatov.

 

  KATALÓG

CENA ZLATA bola v roku 2006 cca 400 USD, chceš čakať kým bude nad 4 000 USD za uncu (31g) ?

www.zlatopredaj.sk

Ak máš web alebo veľa kontaktov, potom je tu aj pre Teba 

 LUKRATIVNÉ AFFILIATE

bankovky -eura

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

Profesionalný vzhľad a ľahká obsluha. 

Všetko v Slovenčine a návod vo videu

       

© 2010 Všetky práva vyhradené. COPY - WEBPORADCA.EU KOPÍROVANIE IBA S UVEDENÍM ZDROJA, INAK ZǍKAZANÉ

Vytvorené službou Webnode