Ako funguje technická analýza II.

14.11.2011 12:45

Technická analýza je popri fundamentálnej analýze ďalším prístupom k hodnoteniu investícií.

Povedal by som že hlavným, sú sice obchodníci, ktorí jej neveria, no na jej zaklade obchodujú okrem stotisicov traderov aj automatické systémy a niektoré dosahujú veľmi vysoké zisky.
V literatúre je definovaná ako analytický prístup, zaoberajúca sa odhadom a predpovedaním budúcich pohybov cien na základe štúdia trhových dát z minulosti (najmä cien a zobchodovaných objemov). Ak upustíme od prehnanej akademičnosti, cieľom technického analytika je identifikovať cenové formácie a trendy vyskytujúce sa v minulosti a využiť ich na predpovedanie možného budúceho vývoja.

Technická analýza sa zameriava na štúdium grafov pohybu cien a zobchodovaných objemov jednotlivých aktív.

Cieľom je, okrem iného, na týchto grafoch identifikovať náznaky notoricky známych formácií, napríklad "hlava-ramená" alebo "dvojitý vrchol". Do arzenálu technického analytika však ďalej patrí záplava indikátorov (napr. kĺzavé priemery, relatívna sila), línie podpory a odporu ("support" a "resistance"), obchodné kanály. Treba dodať, že neexistuje iba jedna metóda technickej analýzy a mnoho analytikov a obchodníkov ich kombinuje viac. Na trhu nájdeme zástancov jednoduchých indikatorov ,sviečkových grafov, ale aj Fibonaciho linií, Dow Theory alebo Elliottových vĺn.

Všetci technickí analytici sa zhodujú na niekoľkých základných princípoch:

Cenový vývoj odráža všetko, cena a cenový vývoj obsahuje všetky relevantné informácie, vyslovujú zástancovia technickej analýzy hypotézu, že nie je potrebné robiť ďalšiu fundamentálnu analýzu. Podľa ich názoru momentálne správy a udalosti rovnako nemajú silu signifikantným spôsobom ovplyvniť cenu daného finančného aktíva.
Ceny sa hýbu v súlade s trendom. Technickí analytici sú ďalej názoru, že sa ceny aktív zvyčajne hýbu jedným smerom - nahor, nadol alebo "do strany". Na základe tejto premisy vzniklo niekoľko štúdií, tzv. "obchodných kanálov", ktoré majú za cieľ predpovedať práve takéto trendové správania, resp. jeho zmeny.

História má tendenciu sa opakovať.

Technická analýza je názor, že investori kolektívne opakujú správanie investorov, ktorí na trhu pôsobili pred nimi. Emócie investorov na trhu môžu byť pre technického analytika nepochopiteľné či iracionálne, ale nemožno poprieť ich existenciu. Vzhľadom na objektívne početnosti takéhoto správania tak technický analytik verí, že sa postrehnuteľné a predpovedateľné formácie na grafe nakoniec objavia a on ich bude schopný ziskovo využiť.


Technická analýza sa však neobmedzuje len na štúdium grafov, ale vždy berie do úvahy aj cenové trendy.

Mnoho analytikov preto pravidelne monitoruje prieskumy investorského sentimentu a zameriava sa na známky zmeny trendu - z rastového na klesajúci a naopak. Ak dosahuje býčia/optimistická nálada investorov maxima, je možné napríklad čakať obrat trendu a pokles. Vysvetlenie je prosté: ak sú všetci optimistickí, možno usudzovať, že majú predmetné aktíva nakúpené a stavajú na ich ďalší rast. V takom okamihu však zostáva len málo ďalších potenciálnych kupcov, ktorí by cenu vyhnali ešte vyššie a preto možno (zvyčajne správne) predpovedať obrat trendu o prepad cien.

Ukážka technickej analyzy na hodinovom grafe EUR/USD

Využivame pri nej

RSI alebo Demarker

MACD

Bolingerové pasmo ( vlnovky na grafe )

Fraktaly ( na obr. zelené šipky )

Kúpujeme :

keď RSI je blizko alebo pod 0,2 , MACD je tiež nízko a krivky sa približujú k sebe, ďalej vidime že cena opušťa dolné Boligerové pasmo a objavi sa nám aspoň jeden dolný Fraktal

Predávame :

keď RSI je pri alebo nad 0,8, MACD je vysoko a krivky sa približujú, cena opušťa horné bolingerové pasmo a objavujú sa horné fraktaly

Ukončujeme :

buď s pevne nastaveným ziskom min. 2 násobok potencialnej straty alebo pokročilejší obchodníci možu použiť TRAILING STOP ( stop, ktorý sa posuva v smere pohybu a zabezpečuje tak zisk )

 

Vidime, že na spravny signal od TA, musíme čakať niekoľko hodín, alebo aj dni, no zase za 10 dní tu vidime 3 silné obchodné príležitosti, ktoré by pri využiti asi 80 % ich potencialu znamenali až 200 % ZISKU pre obchodníka ( pri pake 1:40)

ÁNO pre obchodovanie na burze je potrebné veľa sa učiť , mať trpezlivosť a hlavne dodržiavať MONEY MANAGEMENT...

                            takéto obchodovanie na jednoduchej platforme so slovenčinou si možete vyskušať aj Vy

 

                                          POZRITE sa, ako vyzerala situacia o dva dni...

indikatory nesklamali a v EUR/USD nasledoval ukážkový trend s poklesom a ziskom pre predavajúcich...

Samozrejme, že to nie je stopercentné a ľahké, no na úspech nepotrebujete 100 % obchody , potrebujete cca 70 % spravnosť odhadu a budete ziskoví.

Pre kladný výsledok je potrebné zohľadniť aj dlhodobý trend , buď na dennom grafe alebo týždennom a podľa toho ak je klesajúci, nakúpovať opatrnejšie a opačne ak je stupajúci predavať opatrnejšie.

Vyhodnejšie je robiť obchody v smere hlavného-dlhodobého trendu.

Nastaviť spravne STOP LOSS, napr. ak je vstupná cena pre predaj 1,3760 tak min. 1,3830. lebo aj pri spravnom odhade Vás blízky stoploss vyhodí z obchodu, ktorý mohol skončiť so ziskom ( nezabudnuť na moneymanagement).

 

Na tomto ďalšom obrazku vidime ďalší vývoj o pár hodín, indikatory zase ukazali zmenu trendu na rast, teda podmienky na kúpu, ale trend bol slabší a viackrat sa cena približila nákupnej, to znamena že ak by neskusený obchodník dal blizko STOPLOSS alebo by ho posunul, tak z obchodu vyťaži len časť. Naopak pri využiti trendu na cca 80 % by zisk pri 4000 Eurovej zabezpeke predstavoval 2067 Eur za  2 dni.

Nezabudnite na moneymanagement, ak urobite obchod a je zrušený STOPLOSSOM, to znamena že cena ide ďalej v pôvodnom smere, tak odporučam urobiť 2. a 3. obchod, potom ak aj ten 3. nevyjde nechať to tak a obchodovať až po niekoľkých dňoch keď bude zase dobrá príležitosť. Ak urobite veľmi dobrý obchod alebo naopak odporučam niekoľko dní ( aj týždňov) neobchodovať a študovať situaciu na demo.

PRECIZNOSŤ, ROZVAHA, TRPEZLIVOSŤ a SKÚSENOSŤ, nie vyvoj na trhu sú dôležité pre Vaš dlhodobý úspech.

Späť

Vymeň papiere za ZLATO...

VÝHODNÝ NAKUP ZLATA NA SPLÁTKY

LIVEGOOD USA

TOP BIZNIS , NOVINKA v EU, Ziskajte TOP POZICIU a zarábajte VIAC

  TOP MLM FIRMA 

      

aj popri zamestnaní 

kvalitné produkty

softmarketing

autoprogram AUDI

VIAC INFORMACIÍ

Kontakt

Ing. Jozef JANKAJ
Na vršku 8, Staré mesto, BRATISLAVA

0907 535 928

   E BOOK dozviete sa v ňom, čo odlišuje bežných ľudi a bohatých a ako sa  tým bohatým stať...


OCHRÁNA OSOBNÝCH ÚDAJOV

       REG. ČÍSLO 4082

Je málo povolaní kde aj bez vysokej školy môžeš dosiahnuť príjem nad 1 000 Eur. Práca v realitke to umožňuje- ale nie v každej realitke a nie pre každého. Zisti VIAC:

       JE OZAJ LUKRATIVNÁ 

PRÁCA REALITNÉHO MAKLÉRA/KY ?

peniaze, bankovky Eura v ruke

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČI A MYSLITE SI ŽE JE PRÍNOSNÝ-ZDIEĽAJTE HO PROSÍM. 

      ĎAKUJEM

 ŠTATISTIKA  TOPlist

 Ako si vybrať auto ?  tu najdete stovky      TESTOV AUT

  KATALÓG

Týmto Vás ako navštevnikov vebu informujem: Tento web využivá Cookies, analytiku a sledovanie bez ukládania osobných údajov a bez poskytovania osobných údajov 3. stráne...

Informácie o GDPR

INTERNET je miesto kde funguje viac ako ako 2 000 000 000 ľudí, Niektorí sa iba zabávajú, no iní ZARÁBAJÚ. Ak si v prvej skupine prejdi do druhej a zarábaj aj TY...

JustForex

Podnikaj s emailingom a užívajte si podnikanie z pláže. Urob si web a získavaj kontakty. Teraz:

NAJLEPŠÍ EMAILING AJ ZDARMA

dievča na pláži pri mori

Už v roku 2 000 som mal vyše 300 manažérov a fin. poradcov. Najlepší z nich zarábali aj cez 2 000 Eur...

Pomôžem aj Tebe vybudovať

ZLATÚ KARIÉRU

- zaškolenie ZDARMA

- bez potreby licencie NBS

- atraktívne odmeny a kariéra

- pasivný príjem nad  1 000 Eur 

+ ZLATÁ RENTA doživotne

  

 

  KATALÓG

Zaujímavé odkazy

  • 22.11.2011 12:02

    UPOZORNENIE

    Informácie na tejto stránke sú názory autora a nie su návodom pre konkrétne investicie.

    Obchodovanie s derivatmi a pakovými nástrojmi je rizikové. Pri každej finančnej transakcií alebo pri otvorení obchodného účtu si pozorne prečitajte podmienky a upozornenia.

peniaze, žena, muž, peňaženka

Až 80 % hádok v rodine, je kvôli peniazom. Máte pred výplatou väčšinou prázdne karty a peňaženku ? Jednoduchý návod ako to navždy vyriešiť...

Vlož dole svoj e mail a stiahni

E BOOK peniaze-riešenie

V dnešnej dobe už nemusiš mať účet v svojom meste a osobne tam chodiť. Banková pobočka je veľmi drahá zaležitosť. Preto Ti e-účet ponukne lepšie služby aj BANKOMATOVÚ KARTU...Peňaženka SKRIIL je obľubená a patrí medzi najbezpečnejšie 

bankové karty, webporadca.eu

 

Skrill, peňaženka

NAJLEPŠIA E PEŇAŽENKA

je bezpečná a rychlá,

mimo dosah exekutorov,

s kartou MASTERCARD ju akceptuje

v celom svete 35 000 000 obchodov

a 1 900 000 bankomatov.

 

  KATALÓG

CENA ZLATA bola v roku 2006 cca 400 USD, chceš čakať kým bude nad 4 000 USD za uncu (31g) ?

www.zlatopredaj.sk

Ak máš web alebo veľa kontaktov, potom je tu aj pre Teba 

 LUKRATIVNÉ AFFILIATE

bankovky -eura

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

Profesionalný vzhľad a ľahká obsluha. 

Všetko v Slovenčine a návod vo videu

       

© 2010 Všetky práva vyhradené. COPY - WEBPORADCA.EU KOPÍROVANIE IBA S UVEDENÍM ZDROJA, INAK ZǍKAZANÉ

Vytvorené službou Webnode