Akú formu investicie resp. kúpy zlata si vybrať ?

10.11.2011 10:54

Investovanie do zlata láka v čase krízy čoraz viac investorov.

Od zlata čakajú uchovanie hodnoty pre prípad znehodnocovania doláru a eura kvôli vysokým dlhom krajín eurozóny a USA. Titulky ekonomických správ napĺňali v poslednej dobe rekordy v náraste ceny zlata. Investovanie do zlata však nie je uplne jednoduche kôli výkyvom jeho ceny (volatilita) a množstvu spôsobov, ako zlato kúpiť.


Prvé, čo by si mal investor uvedomiť, je to, že zlato sa bežne obchoduje v dolároch.

Nárast ceny zlata v dolároch nemusí byť rovnaký ako nárast ceny v eurách. Euro a dolár sa hýbu sami o sebe. Ak posilní euro voči doláru, zdvihne sa aj cena zlata vyjadrená v dolároch. Naopak, ak euro klesne voči doláru, cena zlata vyjadrená v eurách stúpne napriek tomu, že v dolároch zostane cena zlata rovnaká. Pri investovaní do zlata by nás ako členov eurozóny mala zajímať hlavne cena v eurách za gram, uncu alebo kilogram.
Na burze sa zlato obchoduje v dolároch za trójsku uncu. Ak chceme zistiť cenu v eurách a v gramoch (kilogramoch), netreba prepočítavať, ale stačí si cenu pozrieť na stránke www.24hgold.com. U obchodníka sa stretnete aj s cenou v eurách za uncu. Aby ste si mohli porovnať, akú prirážku má obchodník voči cene zlata na burze, môžete si na grafe 24hgold pozrieť cenu v eurách za trójsku uncu (skratka: OZ).

 

Ako môžeme kúpiť zlato? Zlato je možné kúpiť :

fyzicky vo forme odliatkov a mincí,
na burze ako kontrakt (futures) na dodávku zlata,
vo forme fondov obchodovaných na burze - ETF
CFD, warranty a investičné certifikáty naviazané na zlato
akcie "zlatých" spoločností
a vo forme podielových fondov.
Ďalšie možnosti, ako participovať na raste ceny zlata, sú, opcie na zlato,.

Aké výhody a riziká majú jednotlivé možnosti investovania do zlata?

Fyzické investičné zlato
Fyzické zlato je možné kúpiť vo forme odliatkov, tehličiek a mincí u veľkého množstva obchodníkov aj v bankách. Veľa z týchto obchodníkov a banky predávajú é výrobky od rovnakých dodávateľov. Dôležité je vybrať si predajcu, ktorý ponuka kvalitné služby a predáva s čo najnižšou prirážkou k cene zlata na burze. Prirážky sa totiž pohybujú od jednotiek % až po desiatky % za ten istý odliatok od rovnakého dodávateľa.
Veľká časť obchodníkov a banky na Slovensku kupujú investičné zlato práve v rakúskej mincovni a tu ho predávajú s  prirážkou.
Rozumná prirážka je do 10 % oproti cene zlata na burze. Treba však myslieť na to, že kúpa zlata na cenových vrcholoch môže prevyšiť poplátok. Výberom dobrého obchodníka ušetríte peniaze, ale ak pri najbližšej cenovej korekcii cena zlata klesne aj o 20 % tak ste na tom horšie.
Preto je dobre kupu zlata konzultovať s burzovým obchodníkom a dohodnuť na načasovanie obchodu, resp. cenovú hladinu nákupu.
Nevýhody držania fyzického zlata:
• Výkupné ceny zlata sú naopak pod burzovou cenou. Fyzické zlato sa teda oplatí kúpiť, ak ho chcete držať v horizonte dlhšom ako rok. ( pozor nemusí to platiť počas krizy)
• Naproti burze je predaj fyzického zlata súkromným osobám trocha zložitejší: prostredníctvom zmluvy, ktorú musime podpisať na osobnom stretnutí s obchodníkom.
• Náklady na skladovanie a poistenie zlata budú tvoriť % z jeho ceny. Ide hlavne o väčšie objemy zlata v trezoroch.
• Riziká spojené s odcudzením, požiarom, stratou a podobne ak ho chcete držav doma.

Zlato na burze vo forme futures kontraktov
Zlato na burze sa neobchoduje tak ako akcie za takzvanú spotovú cenu, ale vo forme kontraktov na dodávku zlata v budúcnosti. Spotová cena, ktorá je prezentovaná v médiách, je denná cena zlata. Pri kúpe kontraktu však musíte zvoliť termín dodávky zlata. Napríklad december 2011 alebo august 2012,. S blížiacim sa termínom vysporiadania musíte prerolovať na ďalší kontrakt, čo zvyšuje náklady na poplatky. Kontrakt je na 100 uncí zlata, teda aktuálne cca 160 000 dolárov. Ak by ste chceli investovať do zlata pomocou termínových kontraktov (futures) bez páky, potrebujete takúto vysokú hotovost ale v skutečnosti je potrebný len margin (zabezpeka okolo 3 000 USD).
Nevýhody investovania do futures na zlato:
• Futures kontrakty sú pre malého investora zložitejšie.
• Treba zvoliť termín kontraktu - blízky alebo vzdialený
• Kontrakty musíte rolovať pred vysporiadaním.
• Futures majú v sebe automaticky zabudovanú páku. Pri väčšiom výkyve ceny zlata môžete práve kvôli finančnej páke prísť o margin( zabezpeku).

ETF fondy naviazané na zlato

ETF naviazané na zlato sú fondy, ktoré sa obchodujú na burze. Môžu mať v portfóliu deriváty (futures, opcie), fyzické zlato vo forme zlatých tehličiek alebo aj akcie "zlatých" spoločností. Aj tie ETF-ká, ktoré držia fyzické zlato v trezoroch, majú časť majetku v derivátoch a hotovosti. Výhodou ETF je, že investor sa nemusí starať o nákup, termíny dodania, rolovanie derivátov, páku, margin, contango. Všetko za neho robí manažment fondu, za čo si berie poplatok za správu. Do ETF môže investovať už približne od 1000 EUR. Pri výbere ETF si však musí investor tak ako pri štandardných podielových fondoch prečítať prospekty a štatút ETF-ka. V ňom sa investor dozvie, akým konkrétnym spôsobom za neho manažment investuje do zlata. Či nakupuje futures, opcie, akcie, fyzické zlato a v akom pomere.
Nevýhody investovania do ETF:
• Vzhľadom na poplatky cca 10 EUR za nákup/predaj sa pri veľmi nízkych sumách neoplatia.
• Nereplikujú presne spotovú cenu zlata, lebo tiež len musia nakupovať deriváty s vysporiadaním v budúcnosti a majú náklady na správu fondu.

Podielové fondy naviazané na zlato

Podielové fondy naviazané na zlato väčšinou investujú do ETF a certifikátov. Zväčša teda nekupujú priamo zlato ani futures a ani "zlaté" akcie. Nakúpia rôzne ETF a certifikáty, ktoré sú naviazané na zlato, drahé kovy a ťažobné spoločnosti. Investor podielovému fondu teda platí správcovský poplatok za to, že pre neho nakupuje ETF-ká na burze. A tiež by ste si museli otvárať účet u brokera a naučiť sa základy investovania na burze. Podielové fondy toto urobia za vás práve za správcovský poplatok. Je to síce pohodlná ale drahá forma investovania do zlata  aj ked do  nich možno investovať aj s malými sumami.

Opcie, warranty, certifikáty a CFD na zlato

pcie, certifikáty a CFD. Rovnako ako futures sú to kontrakty s pakou, hlavný rozdiel je že nie je potreba ich rolovať a možnosť investovať oveľa menšiu sumu.
Výhody CFD:
• cenu CFD kontraktu kótuje broker a vaše peniaze nie sú priamo na burze
• z predošlého vyplývá že nehrozia Vám nároky na financie okrem tých, ktoré mate na obchodnom účte.
Nevyhoda CFD
• nemajú poplatky, ale ich spread (rozpätie nákup/predaj) môže byť vyšší ako bežné poplatky na burze.

Akcie zlatých bani a spoločností ťažiacich zlato

Poslednou formou, ako investovať do zlata, ktorú popíšem, sú akcie "zlatých" spoločností. Sú to akcie firiem, ktoré vlastnia zlaté bane a ťažia v nich zlato alebo pre taketo firmy poskytujú servis. Buď ako hlavný produkt, alebo ako vedľajší produkt ťažby iných kovov. Problémom týchto spoločností je, že nie vždy dokážu participovať na rastúcej cene zlata. Pozor, niektoré akcie rastu pomalšie ako samotná cena zlata. Môžu za to dve hlavné skutočnosti:
• Rastúce náklady na ťažbu: s rastom cien komodít rastú aj náklady, najmä cena ropy, ale aj mzdové náklady kvôli nedostatkových profesionálov v tejto oblasti.
• Dlhodobé kontrakty na predaj zlata: ťažobné spoločnosti môžu mať uzatvorené dlhodobé kontrakty na predaj zlata za cenu spred niekoľkých rokov. Za aktuálnu vysokú cenu teda predávajú len časť vyťaženého zlata.

Cena zlata v dolároch narástla za 5 rokov z 559 USD na 1900 USD. Narástla teda trojnásobne

Cena zlata v eurách narástla za 5 rokov z 450 EUR na 1300 EUR. Narástla teda tiež zhruba trojnásobne, teda o 300%. Cena zlata v posledných 5 rokoch teda nerástla len kvôli oslabovaniu doláru voči euru. Inak by v eurách nevyrástla zhruba rovnako ako v dolároch, ale menej.

 

Späť

Vymeň papiere za ZLATO...

VÝHODNÝ NAKUP ZLATA NA SPLÁTKY

LIVEGOOD USA

TOP BIZNIS , NOVINKA v EU, Ziskajte TOP POZICIU a zarábajte VIAC

  TOP MLM FIRMA 

      

aj popri zamestnaní 

kvalitné produkty

softmarketing

autoprogram AUDI

VIAC INFORMACIÍ

Kontakt

Ing. Jozef JANKAJ
Na vršku 8, Staré mesto, BRATISLAVA

0907 535 928

   E BOOK dozviete sa v ňom, čo odlišuje bežných ľudi a bohatých a ako sa  tým bohatým stať...


OCHRÁNA OSOBNÝCH ÚDAJOV

       REG. ČÍSLO 4082

Je málo povolaní kde aj bez vysokej školy môžeš dosiahnuť príjem nad 1 000 Eur. Práca v realitke to umožňuje- ale nie v každej realitke a nie pre každého. Zisti VIAC:

       JE OZAJ LUKRATIVNÁ 

PRÁCA REALITNÉHO MAKLÉRA/KY ?

peniaze, bankovky Eura v ruke

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

AK SA VÁM ČLÁNOK PÁČI A MYSLITE SI ŽE JE PRÍNOSNÝ-ZDIEĽAJTE HO PROSÍM. 

      ĎAKUJEM

 ŠTATISTIKA  TOPlist

 Ako si vybrať auto ?  tu najdete stovky      TESTOV AUT

  KATALÓG

Týmto Vás ako navštevnikov vebu informujem: Tento web využivá Cookies, analytiku a sledovanie bez ukládania osobných údajov a bez poskytovania osobných údajov 3. stráne...

Informácie o GDPR

INTERNET je miesto kde funguje viac ako ako 2 000 000 000 ľudí, Niektorí sa iba zabávajú, no iní ZARÁBAJÚ. Ak si v prvej skupine prejdi do druhej a zarábaj aj TY...

JustForex

Podnikaj s emailingom a užívajte si podnikanie z pláže. Urob si web a získavaj kontakty. Teraz:

NAJLEPŠÍ EMAILING AJ ZDARMA

dievča na pláži pri mori

Už v roku 2 000 som mal vyše 300 manažérov a fin. poradcov. Najlepší z nich zarábali aj cez 2 000 Eur...

Pomôžem aj Tebe vybudovať

ZLATÚ KARIÉRU

- zaškolenie ZDARMA

- bez potreby licencie NBS

- atraktívne odmeny a kariéra

- pasivný príjem nad  1 000 Eur 

+ ZLATÁ RENTA doživotne

  

 

  KATALÓG

Zaujímavé odkazy

  • 22.11.2011 12:02

    UPOZORNENIE

    Informácie na tejto stránke sú názory autora a nie su návodom pre konkrétne investicie.

    Obchodovanie s derivatmi a pakovými nástrojmi je rizikové. Pri každej finančnej transakcií alebo pri otvorení obchodného účtu si pozorne prečitajte podmienky a upozornenia.

peniaze, žena, muž, peňaženka

Až 80 % hádok v rodine, je kvôli peniazom. Máte pred výplatou väčšinou prázdne karty a peňaženku ? Jednoduchý návod ako to navždy vyriešiť...

Vlož dole svoj e mail a stiahni

E BOOK peniaze-riešenie

V dnešnej dobe už nemusiš mať účet v svojom meste a osobne tam chodiť. Banková pobočka je veľmi drahá zaležitosť. Preto Ti e-účet ponukne lepšie služby aj BANKOMATOVÚ KARTU...Peňaženka SKRIIL je obľubená a patrí medzi najbezpečnejšie 

bankové karty, webporadca.eu

 

Skrill, peňaženka

NAJLEPŠIA E PEŇAŽENKA

je bezpečná a rychlá,

mimo dosah exekutorov,

s kartou MASTERCARD ju akceptuje

v celom svete 35 000 000 obchodov

a 1 900 000 bankomatov.

 

  KATALÓG

CENA ZLATA bola v roku 2006 cca 400 USD, chceš čakať kým bude nad 4 000 USD za uncu (31g) ?

www.zlatopredaj.sk

Ak máš web alebo veľa kontaktov, potom je tu aj pre Teba 

 LUKRATIVNÉ AFFILIATE

bankovky -eura

WEB ZDARMA UŽ ZA 5 MINÚT

Profesionalný vzhľad a ľahká obsluha. 

Všetko v Slovenčine a návod vo videu

       

© 2010 Všetky práva vyhradené. COPY - WEBPORADCA.EU KOPÍROVANIE IBA S UVEDENÍM ZDROJA, INAK ZǍKAZANÉ

Vytvorené službou Webnode